La nova publicació de l'ICRPC als mitjans del Camerun

llibre mallart

La publicació del llibre “Cara o Creu. Imatges i paraules d’un joc d’atzar africà”, de l’antropòleg Lluís Mallart i Guimerà, ha estat present dins d’un article del diari “le jour” de Camerun.

http://www.quotidienlejour.com/actualites/6277-labia-revisite

Aquesta obra ha estat recentment editada per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

El passat divendres 11 de març va tenir lloc la presentació  a Can Trincheria (Olot). Properament, el 7 d’abril, es farà una segona presentació a Barcelona.

ESPAI URBÀ, MEMÒRIA I CIUTADANIA

La setmana passada va tenir lloc a Barcelona el Congrés Internacional Espai urbà, memòria i ciutadania. Restauracions, transmissions i ressignificacions del patrimoni democràtic. La trobada, organitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB, va reunir historiadors i antropòlegs de Catalunya, Argentina, Canadà i Suïssa, per reflexionar sobre els espais de memòria en la societat actual.

Al llarg de quatre dies (del 15 al 18 de març) grups de recerca, institucions i especialistes han exposat les diverses experiències a Europa i Amèrica, amb la intenció de contribuir a l’intercanvi de coneixement. Les sessions, celebrades a la sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona, es varen cloure amb una conferència de l’escriptora Maria Barbal.

Presentat a Olot el darrer llibre publicat per l'ICRPC

presentacio mallart 059(red)El passat divendres 11 de març va tenir lloc, amb gran èxit de públic, la presentació del llibre “Cara o Creu. Imatges i paraules d’un joc d’atzar africà”, de l’antropòleg Lluís Mallart i Guimerà, a Can Trincheria (Olot). Aquesta obra, que ha estat recentment editada per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, tracta sobre uns petits objectes de talla de fusta, d’una variada i rica iconografia, que es feien servir antigament al Camerun en un popular joc d’atzar. Els objectes, anomenats “abia” constitueixen veritables obres d’art en miniatura que van inspirar el cubisme a pintors com Picasso o Braque. Avui les “abia” son considerades un element clau del patrimoni cultural africà. La presentació del llibre va anar a càrrec de l’escriptor Ricard Creus, l’artista Ester Boix i l’investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Eliseu Carbonell. També hi va intervenir l’autor del llibre que ha estat durant molts anys professor d’antropologia a la Universitat de París X. Aquest llibre és el resultat de tota una vida dedicada a l’estudi etnològic de les societats africanes. El lector hi descobrirà una combinació d’arts plàstiques, literatura oral, música i etnologia africana, tal i com es va posar de manifest durant la presentació del llibre.

Conferència de Sabrina Doyon

SABRINE

Sabrina Doyon va exposar la seva investigació en dues reserves de la biosfera al Yucatán, Celestún i Rio Lagartos, on existeix una activitat tradicional basada en la pesca artesanal i producció de sal i, més recentment, el turisme de naturalesa. La seva recerca tracta d’esbrinar per què  es fan reserves i si aquestes són part d’un procés de patrimonialització de la natura. A través de la seva investigació etnogràfica, Doyon es fixa en com afecta la creació de reserves als habitants del territori i, finalment, en com la patrimonialització de la natura pot o no arribar a canviar la manera en que la gent sent i percep el medi ambient.