Tot recordant la gent de mar. Commemoració del temporal de 1911

El 31 de gener de 2011 es compleix el centenari d’un devastador temporal que afectà la costa catalana. Agafà els pescadors per sorpresa i va causar la mort d’un centenar d’homes i la pèrdua de nombroses embarcacions. Si bé els accidents causats per temporals eren habituals en temps de la navegació a vela, aquell temporal va ser especialment mortífer perquè va ser totalment inesperat. El Maresme fou una de les zones més afectades degut en part a que el port de Barcelona estava en obres d’amplicació, fent impossible l’entrada amb vents forts del nort o de l’est. Els serveis de salvament estaven escassament organitzats, i malgrat l’heroisme d’una dotzena de mariners de la Barceloneta, no es va poder fer gaire res per rescatar les barques que havien anat a buscar refugi a Barcelona, morint molts pescadors ofegats davant les costes del Garraf. També els obrers de Can Tunis es van jugar la vida per rescatar els pescadors que van poder. A Sant Pol, segons el diari “La Costa de Llevant”, bona part de la població va acudir al toc d’alarma de les campanes i van aconseguir salvar una cinquantena d’embarcacions de Sant Pol, Calella i Pineda.

Temporal

En diferents poblacions s’han organitzat actes d’homenatge per recordar les víctimes del temporal. A Cambrils han preparat una exposició al Museu d’Història i un seguit d’actes de record. També s’han organitzat molts petits actes commemoratius arreu de la costa catalana. Diumenge 30 a Caldetes es van llençar corones de flors al mar i es va recordar el nom dels vuit pescadors d’aquella població que hi van morir. El dia 31 al vespre a Sant Pol s’ha fet una foguera a la platja mentre les campanes de l’ermita de Sant Pau tocaven el toc de temporal, toc que ha estat recuperat per un historiador local. Aquest acte ha estat organitzat per l’associació A Tot Drap. Eliseu Carbonell, investigador de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, ha fet una xerrada a la caseta del motor de la platja de les barques, per explicar els fets que es van succeir aquell fatídic dimarts 31 de gener de 1911.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>