Sant Pau. Recinte Modernista

Des de finals de passat mes de febrer podem gaudir de la visita a “Sant Pau. Recinte Modernista”, nom amb que s’ha dotat el conjunt de pavellons modernistes obra de Lluís Domènech i Montaner.

ICRPC ST PAU

Foto: Arxiu ICRPC


Label: els pavellons modernistes de Sant Pau van ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997 juntament amb el Palau de la Música Catalana.

Extensió: Sant Pau. Recinte Modernista és el conjunt modernista més extens d’Europa amb una superfície de 13 hectàrees, el que equival a 9 illes de l’Eixample.

Rehabilitació: Sant Pau. Recinte Modernista ha sofert una extensa i intensa rehabilitació d’altíssima qualitat, resultant un edifici que recupera moltes parts que estaven ocultes pels usos hospitalaris, que van anar colonitzant els espais fins a amagar molts elements artesanals que decoren els diversos pavellons. En aquest sentit, per a tots aquells que coneixíem l’hospital com a usuaris, resulta fascinant descobrir una multitud de sostres de ceràmica de gran riquesa compositiva i cromàtica.

ICRPC STPAU2

Foto: Arxiu ICRPC


Coneixement: a més de les visites culturals, Sant Pau. Recinte Modernista allotja diverses organitzacions internacionals vinculades amb el coneixement: Casa Àsia, l’Institut Forestal Europeu (EFI), la Global University Network for Innovation (GUNI), l’Aliança Mundial d’Operadors d’Aigua (GWOPA), l’Oficina per a l’Enfortiment dels Sistemes de Salut de la OMS, l’oficina mundial del Programa de Perfils de Ciutats Resilients dintre del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN-HABITAT) i l’Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat (UNU-GCM).

Visita: des de la seva inauguració Sant Pau. Recinte Modernista ha rebut una mitjana de 400 visitants diaris. Els dies de Setmana Santa el van visitar unes 25.000 persones i els primers diumenges de mes s’assoleix el miler de visitants. L’entrada individual sense reduccions costa 8 euros i amb visita guiada 14 euros.

Cultura: tant important com l’arquitectura dels pavellons restaurats ho són els espais exteriors, les places, les plantes. I són importants no només perquè des de l’exterior es gaudeix de l’arquitectura dels edificis, sinó també per les activitats culturals que s’hi programen. Així, per exemple, el proper dissabte 17, per celebrar la Nit dels Museus, hi ha programada una nit de jazz i swing a càrrec del Taller de Músics.

Ciutat: una de les grans virtuts de Sant Pau. Recinte Modernista és reblar el clau del posicionament de Barcelona com a capital del Modernisme. S’estén la ciutat turística i visitable, donant un pas més cap al nord de la Sagrada Família, monument que lidera el rànquing de visitants a la ciutat de Barcelona.

Avinguda Gaudí: aquesta diagonal en la retícula ortogonal de l’Eixample està destinada a un desenvolupament cultural i turístic, i podria esdevenir un nou eix del modernisme a afegir al Passeig de Gràcia.

Caldrà estar molt atents a la gestió de la convivència entre ciutadania–barri i turisme–massificació.

Antoni Laporte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>