L’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya

La Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni ha encarregat a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural de posar en funcionament l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya.

L’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya neix amb la voluntat de donar servei als centres museístics i de patrimoni cultural del país, amb l’objectiu de contribuir a millorar el coneixement i la relació d’aquests centres amb els seus públics.

El primer projecte de l’Observatori consisteix en emetre un diagnòstic sobre la situació actual dels museus de Catalunya en relació al coneixement dels seus públics. Amb aquesta finalitat ja s’ha enviat un primer qüestionari als museus registrats de Catalunya per tenir unes primeres informacions sobre la percepció que els museus tenen dels seus públics i el paper que els otorguen.

En aquesta etapa de forta crisi econòmica que està laminant el finançament de molts museus de casa nostra, l’anàlisi que estem iniciant vol ser una primera fotografia sobre el rol que els museus adjudiquen als seus públics. Responen els museus davant la crisi amb unes estratègies que donin un paper més preponderant als visitants? O bé la crisi és tan profunda que prou feina hi ha a mantenir la institució amb els mínims vitals en funcionament?

En fases posteriors, el diagnòstic sobre la situació actual es completarà amb una avaluació dels diversos mecanismes que els museus utilitzen per mesurar i conèixer els seus públics: quin programari es fa servir a l’entrada per a comptabilitzar les persones que entren? Si es fan enquestes, quines són les metodologies que s’empren? Es realitzen altres estudis que es proposin conèixer els comportaments dels visitants a l’interior de l’espai museístic? S’analitzen les queixes i els suggeriments que els visitants expressen espontàniament? El museu revisa regularment les dades d’ús i trànsit que els usuaris virtuals realitzen quan consulten el web de la institució?

Cal remarcar que el més important en la gestió dels seus públics per part del museu és el seu personal, els seus professionals. Per tant, un apartat a tenir en consideració per a conèixer la situació actual serà aprofundir en l’organització dels museus. Entre el seu personal hi ha qui es dedica als públics com a tasca prioritària? Aquest és un punt especialment sensible, doncs la manera com l’Observatoti dels Públics pot col·laborar amb els museus en el futur és en la formació dels seus professionals i posant al seu abast eines i manuals que permetin no només generar informació pertinent, sinó, i molt especialment, convertint la informació en coneixement compartit dintre de l’organització. Un coneixement que millori la planificació, gestió i avaluació de les exposicions i activitats.

L’ICRPC es posa a disposició de tots els museus i equipaments patrimonials del país per col·laborar en aquesta iniciativa que neix amb la voluntat de ser un projecte a llarg termini. L’Observatori dels Públics neix amb la missió de contribuir a millorar el servei que els museus donen als seus públics, així com treballar per aconseguir que els museus ampliin la seva base social.

Antoni Laporte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>