La difusió de la recerca des dels museus

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull  fins el 14 de desembre de 2014 l’exposició “Pintar fa mil anys. Els colors del romànic”. La proposta, comissariada per Judit Verdaguer, conservadora de l’equipament, transmet al públic assistent l’esforç que es realitza des de la recerca per aportar dades en el camp de l’art.

Judit Verdaguer

Judit Verdaguer, comissària de l’exposició.


L’eix central de l’exposició el conforma l’estudi del baldaquí de Ribes, els frontals de Puigbò i Espinelves, l’altar de Lluçà i les pintures murals de sant Tomàs Becket de Santa Maria de Terrassa.  És el fruït de tres anys de recerca interdisciplinar, i es basa fonamentalment en l’aplicació de les tècniques de laboratori en l’estudi de les obres esmentades. El meticulós treball ha estat realitzat en el marc del projecte “Magistri Cataloniae. Artistes, patrons i públic: Catalunya i el Mediterrani (segles XI-XV)”, de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha comptat amb la col·laboració del MEV, del CETEC-Patrimoni (IQS-UAB), i del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. El procés d’investigació, a banda d’aplicar  noves tècniques de laboratori, s’ha nodrit de les informacions procedents dels receptaris medievals o la recerca dels agents implicats en la creació artística.

art mev

La mostra del MEV visualitza el paper de la ciència en els coneixements que disposem en el camp de l’Art

Durant el recorregut expositiu són ben presents els processos de recerca entorn dels colors i, a tall d’exemple, es reafirma la omnipresència de colors vius i brillants que predominaven al romànic, lluny de la visió  d’un art auster,  que ha arrelat en l’imaginari col·lectiu. En aquest sentit, la mostra incideix en el fet que les diferents manifestacions artístiques que  ornamentaven els temples eren pintats de colors llampants, tal i com queda de manifest en nombrosos estudis.

Una de les descobertes més importants presentades a l’exposició “Pintar fa mil anys. Els colors del romànic” ha estat la identificació de l’oli com a aglutinant en alguns dels pigments del Baldaquí de Ribes. Segons l’equip que ha desenvolupat la recerca ” L’ús exclusiu de l’oli com aglutinant de pigments és propi d’obres de períodes posteriors i, per tant, aquesta descoberta precedeix, sens dubte, a d’altres casos coneguts a Europa“.
El MEV, doncs, visualitza la importància de dedicar inversions i esforços a la recerca i a la ciència per poder, posteriorment, socialitzar el coneixement a través dels museus. Per portar a terme aquesta tasca i difondre l’exposició i el museu,  cal destacar que el MEV ha combinat tècniques tradicionals de difusió, amb díptics o cartells o convocatòries de premsa amb un  ús de les diferents opcions que aporten les tecnologies. En aquest sentit,  a través de la web del museu i un blog creat específicament per a l’exposició, l’usuari pot obtenir més dades abans i després de realitzar la visita. A partir d’aquesta base informativa, el MEV la complementa amb l’ús de les xarxes socials, que amplifiquen l’activitat i les propostes dels museu.

A aquestes iniciatives de comunicació del patrimoni i de la recerca  cal afegir una proposta menys habitual en museus catalans. El MEV va organitzar una sessió adreçada a bloggers amb una voluntat d’interacció i amb una aposta clara per ampliar les accions de comunicació i socialització del patrimoni cultural. La jornada va desenvolupar-se amb una visita a l’exposició per part de Judit Verdaguer, seguit d’un recorregut per la col·lecció permanent  del MEV, coordinat per part de Carme Comas, Cap de l’Àrea de Difusió i Acció Cultural del museu, i amb la participació de l’equip didàctic del Museu. Finalment, la jornada va finalitzar amb una visita al campanar de la catedral de Vic. A banda de les accions esmentades, els bloggers convocats van dedicar una part de la jornada a reflexionar entorn dels potencials dels blogs per difondre activitats dels museus, amb la moderació de Santos M. Mateos, professor de comunicació de la Universitat de Vic. En relació a aquesta proposta del MEV, els bloggers especialitzats en patrimoni cultural van difondre la jornada a través de les xarxes socials i dedicaran un post a la proposta expositiva del MEV, entre els quals es troba aquest mateix text.

APP MEV

App del MEV

Cal felicitar els responsables del MEV per experimentar amb les possibilitats que ofereixen les tecnologies actuals per difondre les accions i activitats del museu i  les utilitats i beneficis de fer recerca en patrimoni cultural.

Antoni Rojas Rabaneda (ICRPC)

Fotos: Antoni Rojas Rabaneda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>