ELS GRAVATS RUPESTRES. UN PATRIMONI POC CONEGUT

ORISTA 099

Els gravats rupestres es poden localitzat en nombrosos jaciments a l’aire lliure o en edificis religiosos, civils i militars entre d’altres espais. Aquestes manifestacions  son una mostra del simbolisme i costums presents en diferents períodes històrics i realitzades per persones habitualment anònimes .

Els estudis sobre aquest tipus de manifestacions rupestres,  cada vegada són més nombrosos, estant al capdavant comunitats com Balears, Catalunya, València i recentment Aragó, on s’han desenvolupat recerques  de síntesi.

El problema de la interpretació i estudi dels gravats rau en el fet que, tot i que en els darrers vint anys s’ha incrementat notablement l’estudi d’aquestes manifestacions,  la manca d’uns criteris estables i la gran varietat d’opinions i interpretacions amb treballs dispersos i pocs estudis de síntesi no ha possibilitat grans avenços en aquest camp, especialment en el cas de la contextualització cronològica.

La poca atenció donada a aquest tipus de representacions tant gravats com grafits ha comportat la desaparició de moltes d’aquestes representacions. Per una banda, en jaciments a l’aire lliure han patit la deterioració pels efectes meteorològics o la pressió urbanística. Per altra banda, els grafits presents en edificis històrics han desaparegut degut a reformes que no han tingut en compte la seva  presència.

Antoni Rojas Rabaneda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>