HORES ALS MUSEUS

He tingut la sort de veure Museum Hours dirigida per Jem Cohen. Es pot dir que em vaig trobar amb aquesta pel·lícula per casualitat ja que en desconeixia l’existència  –i la de l’artista que l’ha dirigit. Se’m va aparèixer com un caprici de l’atzar surant silenciosa en l’oceà internàutic, però encara he estat a temps d’adquirir-la en DVD. Després de visionar-la em va interessar molt de conèixer-ne la gènesi ja que no n’havia vist cap informació en els mitjans de comunicació –i això que acostumo a seguir amb atenció les creacions cinematogràfiques que tenen les arts visuals i els artistes com argument. Si no m’erro, a casa nostra, ni la premsa cultural ni cap programa de televisió dedicat a la informació cultural o al cinema, no n’havien parlat. De seguida, però, una passejadeta per la xarxa m’explica que el film ha passat amb bona acollida per alguns festivals com ara els de Locarno, Toronto, BFI London Film Festival,  L’Alternativa 20è Festival de Cinema Independent de Barcelona (2013), el BAFICI de Buenos Aires; i s’ha projectat en museus com ara el MOMA novaiorquès o el MUSAC de León i també en algunes sales de Londres i Nova York.

Museum hours ICRPC

 

Des d’ara, jo la proposaria sempre als aspirants a graduar-se en Història de l’Art, en qualsevol moment de la seva formació a les facultats, i especialment a les classes de museologia, i també, és clar,  a tots els matriculats en els variats màsters de patrimoni oferts a les universitats. Igual que passaria a les aules “A Passion for the Hermitage de Aliona van der Horst (2003) i igual que considero que  “Mestres Antics” de Thomas Bernhardt hauria de ser una lectura obligatòria per a qualsevol historiador de l’art.

M’ha vingut al cap  la rabiosa i commovedora obra de Thomas Bernhardt, perquè Museum Hours  també té  el fascinant Kuntshistorisches Museum com a escenari. No pas la sala “Bordone” i al banc entapissat de vellut davant el “Retrat d’home amb la barba blanca” sinó el mític i tan emocionant espai dels “Brueghel” –el millor espai-Brueghel del planeta (“Caçadors a la neu”, “La tornada dels ramats”, “La conversió de sant Pau”, “La torre de Babel”, etc). I un dels protagonistes també és un vigilant de sala, com l’Irrsigler de la novel·la. D’altra banda, el tema també té accents semblants al text i al film: el poder de l’art, i la naturalesa d’alguns dels seus espais més especials com a locus amoenus, escenaris de joia o consol,  o recers, fins i tot, contra la soledat  i les adversitats de la vida.

Johann, l’amable vigilant de sala de Museum Hours presta atenció als que miren i al què miren; és testimoni del bell esforç de la historiadora de l’art experta en Brueghel de persuadir uns escèptics i poc motivats espectadors;  anima les seves rondes i tedis teixint relats insospitats i imaginatius  a través d’ obres mil vegades vistes; i sobretot, observa carinyosament els pas per les sales dels adolescents avorrits, dels turistes distrets, dels que prefereixen fotografiar a mirar, dels que observen i pensen, dels que aprenen a mirar.

Una vegada, Johann s’adona de la solitud d’una estranya que al museu busca refugi i l’atreu amb la seva solidaritat. És aleshores que l’escenari de la història es dilata del museu a la ciutat i que la pel·lícula narra la amistat tendra entre dos desconeguts, la del vigilant de sala amb l’altre personatge protagonista, una dona trista vinguda a una ciutat remota a cuidar un parent en coma que a penes coneix. És aleshores que Jem Cohen reflexiona amb més intensitat sobre les relacions i els contrastos entre l’art i la vida quotidiana, entre els ambients protectors del Kuntshistorisches i els suburbis d’una Viena aspra, grisa i glacial. Serena, silenciosa i subtilment. Ell esdevé una mena d’alter ego actual de Pieter Brueghel,  mira amb un esguard “brueghelià”, ple de comprensió i solidaritat, els habitants i els ambients de la Viena més humil.   

 

Joan Bosch Ballbona

ICRPC

REHAB 2014

La ciutat portuguesa de Tomar (Ribatejo) va acollir entre el 19 i el 21 de març la primera edició de REHAB 2014: Congrés Internacional sobre Preservació, Manteniment i Rehabilitació d’edificis històrics (http://rehab2014.greenlines-institute.org/rehab2014website/index.html). El què fins ara havia estat una secció del congrés anual sobre patrimoni i desenvolupament sostenible que organitza el Green LinesInstitute (http://www.greenlines-institute.org), a causa del creixent nombre de comunicacions que s’hi presentaven ha esdevingut enguany una trobada pròpia dirigida a promoure el debat sobre el patrimoni construït i la seva preservació. La nova cita ha arrencat amb un balanç molt positiu: s’hi han presentat 235 comunicacions que han analitzat tant temes lligats ales metodologies i tecnologies de la rehabilitació, com estudis sobre l’impacte econòmic i social que té la conservació arquitectònica. Amb enfocs nacionals, regionals i locals, s’ha discutit, entre d’altres, sobre la sostenibilitat en la preservació del patrimoni, la desitjada inclusivitat en els projectes per a llocs històrics i edificis públics, o el fràgil equilibri entre preservació i promoció. Totes les contribucions han quedat recollides en format digital a RogérioAmoêda, Sérgio Lira & Cristina Pinheiro (eds.). Rehab 2014 – Proceedings of the International Conference on Preservation, MaintenanceandRehabilitation of HistoricBuildingsandStructures (ISBN: 978-989-98013-4-9).

REHAB 2014 ha estat, sens dubte, una gran cita i una magnífica guia per conèixer les darreres aportacions i recerques sobre conservació del patrimoni arquitectònic arreu del món.Les properes trobades promogudes pel Green LinesInstitute són: al juliol a Guimaraes per Heritage 2014 –4th International Conference on Heritage and Sustainable Developmenti al setembre a Montalegre per Ecomuseums 2014 – 4th International Conference on Heritage and Sustainable Development.

 

Gemma Domènech Casadevall, investigadora de l’ICRPC

LA TEMPORALITAT DEL PATRIMONI

 El en darrer post d’aquest blog, en Joaquim Nadal plantejava la qüestió, a propòsit dels vestigis preromànics de Sant Romà de Sidillà, de fins on cal i fins on no cal portar la protecció real i el reconeixement del nostre patrimoni, essent conscients que no tot es pot conservar però que tot vestigi del passat mereix una reflexió serena i pausada sobre el futur que com a societat volem donar al nostre passat.

La recent mort de Josep Maria Subirachs ha omplert pàgines als diaris de recordances i glosses de la seva obra escultòrica. Entre aquestes pàgines, Vicenç Altaió, a La Vanguardia, recorda quan ell, juntament amb Manel Guerrero, Perejaume i altres artistes i intel·lectuals, van protagonitzar a principis dels anys noranta una acció en contra de la intervenció de Subirachs a la Sagrada Família, demanant que es mantingués el valor patrimonial de l’obra inacabada de Gaudí sense alterar-la amb una superposició d’obra aliena. Si en un cas, a Sidillà, parlem d’intervenir per preservar o no les runes d’un temple preromànic, en l’altre es parlava de si la intervenció arruïnava o no el valor patrimonial d’un temple modernista.

Aquest debat ens porta a la qüestió de la temporalitat del patrimoni, tema que ha explorat, entre d’altres, el geògraf David Harvey qui, en un article titulat “Heritage pasts and heritage presents: Temporality, menaning and the scope of heritage studies” publicat el 2001, escriu el següent: “Cada societat ha tingut una relació amb el seu passat, fins i tot aquelles que han triat ignorar-lo. I és a través de la comprensió de la natura i el significat del que les persones expliquen sobre el seu passat; sobre el que obliden, recorden, memorialitzen i/o falsifiquen, que els estudis de patrimoni poden enllaçar amb un debat acadèmic que vagi més enllà dels confins dels estudis culturals centrats en el present i dels estudis sobre oci i turisme”.

Els debats sobre la preservació del patrimoni diuen molt de la nostra societat, tal i com sosté David Harvey. La preservació del patrimoni de vegades reclama una actuació urgent. Però aquesta urgència no hauria de contagiar tot l’univers patrimonial. Certament, és important preguntar-nos fins a quin punt és necessari, o és convenient, que els debats sobre el patrimoni es facin sota la pressió de la immediatesa que amara bona part dels discursos sobre allò públic en la nostra època. Aquí és, crec, on és més necessària una reflexió profunda sobre la temporalitat del patrimoni. En qüestions de patrimoni no ens hauríem de deixar portar per la dialèctica de l’emergència que alguns pensadors han apuntat com a signe distintiu d’aquest inici de segle. Patrimoni és passat i és futur. I és per això que cal un debat serè no captiu del presentisme. Com escrivia Josep Pla: S’ha de podar per al futur.  

 

Eliseu Carbonell, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

SANT ROMÀ DE SIDILLÀ, ELS LÍMITS DEL PATRIMONI

Aquests  dies ha recuperat una certa notorietat el lloc de Sidillà i els vestigis preromànics de Sant Romà de Sidillà, no lluny del Ter i de les arenes de les seves platges.

La notorietat s’ha produït quan el departament de Cultura ha decidit, sembla, arxivar l’expedient de catalogació. Hi ha qui ho lamenta públicament, hi ha qui remuga privadament i hi ha qui passa de llarg com si no ens hi anés res.

 

Sant Romà de Sidillà, o de les Arenes

Foto: www.monestirs.cat

 

Les imatges que hem vist i la visió del lloc tenen un punt de romanticisme. Ruïnes en estat pur. Murs i voltes estintolades precàriament, paraments d’una antiguitat força evident, mostres d’opus spicatum.

És evident que malgrat que el lloc té escassa documentació hi ha unes restes que ens parlen. Aquest sol fet té ja en si mateix un valor patrimonial.

Ara bé el nivell de conservació és tan escàs que avui és clarament innecessari i estrictament improcedent plantejar cap mena de rehabilitació física del monument. Vol dir això que s’hagi de deixar caure?. De cap de les maneres. Tot el contrari. El que té sentit de veritat és assegurar la conservació de la ruïna com a tal. Impedir-ne la progressiva degradació, garantir la seva conservació en el seu estat actual, atorgar-li un simple valor de vestigi castigat pel temps, la incúria i la pèrdua d’ús i de funció.

No és difícil un tractament elemental i paisatgístic de l’entorn. Una protecció adequada, una tanca de fusta ben tractada, un entorn naturalitzat i unes mínimes obres de consolidació que n’assegurin la pervivència impedint que la climatologia vagi aterrant lentament el que queda encara.

En canvi no té sentit portar les coses més enllà i tractar de fer una reconstrucció i rehabilitació que necessàriament hauria d’inventar més enllà del que tenim estrictament documentat. El valor històric i simbòlic és tal com ens ha pervingut i aquesta és  la lectura que pertoca en termes estrictament patrimonials.

Una altra cosa és si per tal de garantir aquesta conservació i presentació més elemental cal o no una declaració de protecció explícita. La resposta és també simple. Cal si ha de servir per impedir que la manca de declaració comporta l’abandonament progressiu fins a la total desaparició del monument.

El criteri potser podria servir per fer el que toca i evitar el que no toca i atorgar a cada cosa el valor que té tant en el terreny material com en el simbòlic. De fet és més fàcil que ens puguem reconèixer millor en la volta mig enrunada de Sant Romà de Sidillà que en la impostació del maquillatge d’una reconstrucció artificiosa que desvirtua el sentit patrimonial de les coses.

Avui hi ha mostres suficients per saber fins on si i fins on no cal portar la protecció real i el reconeixement explícit del nostre patrimoni.

Joaquim Nadal i Farreras. Director de l’ICRPC i catedràtic de la Universitat de Girona