Reunió de PESCUM i Seminari Cultura Marítima

El passat 16 de desembre va tenir lloc la reunió de l’equip de PESCUM (Patrimoni Etnològic, Societat i Cultura Marítima HAR2010-15566) a l’ICRPC. L’endemà es va celebrar el Seminari Internacional “Silencis i absències en els processos de patrimonialització de la cultura marítima” a Palamós, vinculat al projecte de recerca PESCUM i organitzat per l’ICRPC i la Càtedra d’Estudis Marítims de l’UdG.

Durant la reunió de l’equip de recerca I+D es va revisar la feina duta a terme durant el primer any de treball, que ha consistit en la realització d’una base de dades sobre accions de patrimonialització de la cultura marítima a Catalunya, Andalusia, Galicia i País Basc. També es va planificar el segon any de treball que tractarà d’analitzar aquells aspectes més rellevants que ha posat sobre la taula la realització d’aquesta base de dades.

L’endemà, l’equip d’investigadors més dos experts francesos convidats per l’ocasió, van celebrar a la Casa del Mar de Palamós el Seminari esmentat, amb l’assistència d’unes quaranta persones de públic, amb qui es va poder intercanviar idees sobre com s’està duent a terme actualment la patrimonialització de la cultura marítima i quin són aquells aspectes que estan essent menys tinguts en compte en aquest procés.

Podeu veure on-line les conferències a través d’aquest enllanç del Centre de Documentació de la Pesca i el Mar.

El Seminari va comptar amb el suport de la Fundación Canadá i la Fundació Girona Universitat i Futur, a qui agraïm la seva aportació econòmica, així com la col·laboració del Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors de Palamós.

The musealization of the Roman villas

S’acaba de publicar la monografia “The musealization of the Roman villas” dins de la col·lecció Studies on the rural world in the roman period. Aquest treball ha estat editat per l’ICRPC, el Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany, la Université de Pau et de Pays de l’Adour i UNR 5140 Archéologie des Sociétés Méditerranéennes de Lattes-Montepellier.

L’investigador de l’ICRPC, Josep Burch, és co-autor de l’article The musealization of Roman villas in Catalonia.

roman villas

Catalunya i Itàlia. Memories creuades, experiències comunes

El passat cap de setmana el Museu d’Història de Catalunya va acollir les jornades Catalunya i Itàlia. Memories creuades, experiències comunes,  organitzades pel Memorial Democràtic i l’associació Altraitalia amb el suport del Museu d’Història de Catalunya, l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna i l’Associazione Memoria Storica Giovanni Pesce. Durant dos dies (25 i 26 de novembre) més de vint experts varen debatre  entorn a la construcció de les memòries democràtiques dels dos països.
A partir de la conferència inaugural de l’historiador Joan Villarroya, Consideracions sobre la intervenció militar italiana a la Guerra Civil, els organitzadors havien previst diverses taules rodones destinades a trobar l’enfortiment mutu en l’articulació dels camins de memòria dins l’àmbit europeu compartit.
A banda de Joan Villarroya varen pendre la paraula, els historiadors  Giovanni Cattini, Marco Puppini, Claudio Venza, Andy Durgan, Lucia Ceci, Javier Tébar, Andrea Tappi, Flavio Guidi, Paola Lo Cascio, Laura Zenobi i Xavier Domènech; els escriptors Xavier Vinader i Saverio Ferrari; l’exdiputat Alberto Tridente, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, l’advocat Jaume Asens i el president del Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat, Carles Vallejo.

Curs de museografia en col·laboració amb la Universitat Naidu Sarojini a Hyderabad (Índia)

 

Sophia Vackimes, investigadora de l’ICPRC, va portar a terme un curs de museografia durant els mesos d’octubre i novembre en col·laboració amb el Departament d’Art de la Universitat Naidu Sarojini a Hyderabad, Índia.

El curs, que va tractar la història dels museus en el món occidental, va incloure diverses sessions que contemplaven als museus com a espais d’identitat col · lectiva, la seva història des dels gabinets de curiositats passant a l’ús d’exhibicions en la construcció del nacionalisme del segle XIX fins les interseccions de ciència i art en el present segle. Així mateix, va analitzar als museus com a espais de producció de propaganda política i les seves noves funcions dins de la societat de l’espectacle i les possibilitats i realitats de les interaccions entre l’art contemporani i les ciències modernes. A més del cicle de conferències va sostenir sessions individuals amb els estudiants del programa de mestratge referents als diferents rams i professions que emanen del món dels museus així com una entrevista per a Ràdio Universitat de Hyderabad, Índia, dirigida al públic en general conduïda per la Dra. Kirtana Thangavelu, professora del Departament d’Art. Bol Hyderabad. 90.4 FM.

Hyderabad2

Hyderabad1

L'ICRPC PARTICIPA AL "DIGITAL CULTURAL HERITAGE AND LIVING LABS WORKSHOP"

The i2cat Foundation, in collaboration with the European Network of Living Labs (ENoLL) and the Citilab, organises a Workshop about Digital Cultural Heritage and Living Labs. Institutions active in the field of Cultural Heritage like museums, foundations, companies, academia, knowledge and innovation centres, public administrations, living labs, are invited to physically or virtually participate in this workshop that aims at bringing together the Cultural Heritage and the Living Labs communities to explore synergies to jointly help the boost of the digital cultural heritage industry, to broadly involve citizens in the transformation of our museums and cultural heritage institutions and in general to explore how innovation in the digitalization of the Cultural Heritage can benefit our society.

More information:

http://www.i2cat.net/ca/news/noticies/201111/digital-cultural-heritage-and-living-labs-workshop

 

L'ICRPC al congrés “The archaeological musealization"

 

Foto:Globusvisió-ICRPC

Copyright: Globusvisió-ICRPC

L’ICRPC estarà present aquesta setmana al congrés “The archaeological musealization: multidisciplinary intervention in archaeological sites for the conservation, communication and culture” que es celebra a la ciutat de Torino durant els dies 11 i 12 de novembre.

L’Institut presentarà la museïtzació del poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell, Baix Empordà) posant atenció als criteris seleccionats per aquesta actuació.

El programa complet es pot consultar al següent enllaç:

http://archaeologicalmusealization.jimdo.com/conference-program/

Nova publicació "Cultures and Histories of Tourism. Researching coastal and resort destination management"

cultures tourism

 

L’ICRPC aporta a aquesta publicació sis articles:

– Gabriel Alcalde, Xavier Aquilué, Josep Burch, Roser Juanola, Enric, Martí, Antoni Rojas & Joaquim Tremoleda: Knowdledge and use of the archaeological heritage of the costa Brava by tourist office users.

– Eliseu Carbonell: Between tourism and heritage. The conversion of Catalan Maritime culture into heritage. Oportunities and challenges.

– Eliseu Carbonell: Literary and anthropological reflections on the transformation of the landscape of the Costa Brava over a century in relation to the works of Josep Pla.

– Antoni Rojas: Historical recreation as a way to attract tourism to the catalan coast.

– Gemma Domènech: S’agaró vs the Club Med.

– Rosa Arjona, Roser Juanola & Dayan Castañeda: Cultural Tourism and education: values and uses of heritage areas peripheral to the coast.