Primer Congrés Internacional de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL)

Aquests dies que es compleixen 76 anys de l’inici de l’exili republicà, des de Mèxic, terra d’acollida de prop de 30.000 republicans, ha estat convocat el Primer Congrés Internacional de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL). L’associació, gestada a La Habana el 2012 i formalitzada a Barcelona el novembre de 2014, promou l’estudi de la relació entre els Països Catalans i l’Amèrica Llatina i una bona mostra dels seus objectius és aquest congrés, que organitzat conjuntament amb la Universidad de Puebla tindrà lloc els propers 26, 27 i 28 d’agost.

acal

L’ACAL vol prendre el relleu de les jornades d’Estudis Catalanoamericans celebrades a Barcelona entre els anys 1984 i 1990 per, vint-i-cinc anys després, reprendre aquesta anàlisi aprofitant el pòsit deixat. “Aquestes jornades van marcar una fita quant a la gran quantitat d’informació aportada pels estudiosos, procedents de diversos països, i també pel que fa a la pruïja en superar alguns temes i determinades visions: per exemple la idea que aquesta relació només s’estableix de Catalunya cap a Amèrica, tot oblidant que hi ha intercanvis en ambdós sentits i que la presència de llatinoamericans a Catalunya a partir del segle XIX és un fenomen que encara no s’ha estudiat.” Amb la convocatòria d’aquest Primer Congrés Internacional l’ACAL pretén impulsar la posada al dia les investigacions entorn a la relació Països Catalans i Amèrica Llatina amb quatre objectius generals: 1) aprofundir en els temes que ja han estat tractats anteriorment; 2) conèixer nous temes d’investigació desenvolupats principalment per les noves generacions d’estudiosos; 3) tractar de crear llaços i xarxes permanents d’intercanvi d’informació per tal d’estimular la formació de grups d’investigació; i 4) construir entre tots noves vies d’aproximació al tema de les relacions Països Catalans – Amèrica Llatina tenint en compte les noves realitats polítiques i socials d’ambdues parts. En aquest sentit considerem que cal superar la unidireccionalitat: no solament estudiar els catalans a Amèrica, sinó també proposar temes d’anada i tornada, tenint present les influències mútues i la presència als Països Catalans d’actors i idees llatinoamericans durant els segles XIX i XX. Estudis que s’emmarcaran en cinc grans temes: Polítics i funcionaris;  La cultura, l’art i el mon editorial. La història intel·lectual; Estudis literaris i lingüístics; Comerciants i empresaris; Exilis i migracions; i una  Secció Miscel·lània.

Esperem que l’esforç que l’ACAL i la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, a través del seu Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades “Alfonso Vélez Pliego”, sigui recompensat amb un bon nombre de comunicacions i per la qualitat d’aquestes.

PRIMERA CALL FOR PAPERS

Gemma Domènech i Casadevall (ICRPC)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>