Durant els mesos de juliol i agost d’enguany s’ha realitzat la 1a enquesta de l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC). Aquesta operació ha comptat amb una elevada taxa de resposta doncs més d’un centenar de museus registrats han aportat les seves dades i han expressat les opinions que se’ls hi demanava.
El treball de recerca va partir del plantejament de dues hipòtesis de les quals una s’ha confirmat i l’altra s’ha desestimat.
La primera hipòtesi volia contrastar la relació entre la dimensió del museu en termes de gestió –personal, pressupost– i la seva activitat avaluadora i d’estudi dels públics. És a dir, els museus que disposen d’una major dotació de recursos tenen una major activitat en l’estudi dels seus públics? La resposta a aquesta hipòtesi ha estat afirmativa. En efecte, mentre 3 de cada 4 museus amb pressupostos superiors als 400.000 € declara realitzar periòdicament estudis de públics o haver-ne realitzat alguna vegada, entre els museus amb pressupostos inferiors als 100.000 € no n’hi ha cap que analitzi els seus públics amb regularitat i una tercera part declara haver fet algun estudi alguna vegada segons necessitats puntuals.
La segona hipòtesi pretenia analitzar la relació entre la titularitat jurídica i el model de gestió i la proclivitat als estudis de visitants en els museus. Aquesta relació no s’ha confirmat. Es partia de la hipòtesi que els museus de titularitat i gestió privada, al no tenir assegurats uns ingressos procedents de les administracions públiques que els tutelen, es veurien més enfocats a generar recursos propis i, per tant, tindrien un major interès per conèixer els seus visitants, en tant que una de les seves fonts d’ingressos.
Foto: Arxiu ICRPC
El fet és que l’ecosistema del patrimoni cultural a Catalunya és d’una alta diversitat en models de gestió, des dels museus locals amb pocs recursos fins als grans museus nacionals, tot passant per les fundacions privades o els equipaments de titularitat eclesiàtica.
Actualment, l’OPPCC està acabant la 2a enquesta adreçada als museus: un segon estudi centrat en els mecanismes de recompte i registre dels visitants.
Al llarg del primer trimestre de 2015 es tancarà aquesta primera fase de diagnòstic de la situació dels museus en relació al coneixement dels seus públics i es podrà començar la fase propositiva.
Foto: Arxiu ICRPC
Entre els projectes per a 2015, l’Observatori preveu iniciar el suport als museus i altres centres patrimonials de Catalunya amb programes de formació adreçats als tècnics dels museus en matèria d’avaluació de públics, així com amb la posada a disposició dels museus de diverses eines i metodologies que s’adaptin a la dimensió dels equips, tenint en compte que hi ha museus petits, d’altres mitjans i uns altres de major dimensió.
Serà, per tant, crític donar suport als petits i mitjans respecte a les eines més adequades que els aportin coneixement sobre els seus visitants i usuaris amb uns costos miínims en l’obtenció i tractament de la informació, per tal que els resultats siguin d’utilitat.
Antoni Laporte