La Fundació Rafael Masó adquireix una col·lecció de pintures i dibuixos de Joan B. Coromina

Des de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural iniciem aquest setembre amb la notícia de l’adquisició, per part de la Fundació Rafael Masó, d’ una important col·lecció de pintures i dibuixos de Joan B. Coromina (La Bisbal d’Empordà, 1890-1919), procedents d’un familiar d’aquest artista, un dels principals col·laboradors de l’arquitecte Rafael Masó. La col·lecció inclou 212 obres sobre paper i 55 pintures datades entre 1898 i 1919, que són una mostra del talent, l’esperit creatiu, les dots d’observació i la versatilitat d’aquest artista que tant van lloar Carles Rahola, Miquel de Palol i Josep Pla.

coromina

 

Per a la Fundació Rafael Masó són d’especial interès les obres directament relacionades amb projectes arquitectònics de Masó. Des que es van conèixer, quan tenia divuit anys, Joan B. Coromina va col·laborar en la major part dels edificis de Rafael Masó, normalment en aspectes decoratius i ornamentals, des de relleus i escultures a pintures i plafons de ceràmica. Així ho testimonien alguns dibuixos d’aquesta col·lecció sobre la reforma del mas El Soler de Sant Hilari Sacalm (1909), la decoració de la Casa Salieti de Girona (1911), la fàbrica de ceràmica La Gabarra de la Bisbal d’Empordà (1911), que l’arquitecte va fundar amb els germans Coromina, i l’ampliació de Can Grau de Sant Martí Sapresa (1913-14).

 

Coromina3

coromina2

A més, el grup d’obres inclou nombrosos paisatges (del Baix Empordà, Girona i Mallorca), retrats, caricatures i estudis acadèmics executats en una gran varietat de tècniques: carbonet, oli, aquarel·la, sanguina, gravat, pastel, tinta, etc. Un cop finalitzada la seva catalogació, la Fundació Rafael Masó té la intenció de restaurar-les per garantir-ne la conservació, amb l’objectiu que estiguin a l’abast dels especialistes, per facilitar-ne l’estudi i l’exposició, ja que la major part són encara inèdites.

 

coromina4

 

Equip ICRPC

 

Imatges: Fundació Rafael MAsó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>