EL CENTRE IBERIA GRAECA

El Centre Iberia Graeca, amb seu a Sant Martí d’Empúries (l’Escala, Girona) des de l’any 2011, és un organisme creat pel Ministerio de Cultura de l’Estat espanyol i la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya (BOE 56 del 6/3/2007) per al desenvolupament de projectes de recerca, documentació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic grec de la Península Ibèrica. Les Administracions que formen part del Centre són el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, a través del Museo Arqueológico Nacional, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i l’Ajuntament de l’Escala, a través d’Alcaldia.

Imatge 1 BADIU

La ciutat grega de Emporion (Empúries, l’Escala, Girona), fundada al segle VI aC,  és el conjunt arqueològic grec més important de la península Ibérica (Imatge: Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries).

 

 

Els objectius principals del Centre són:

 

1.- Crear i mantenir un web (www.iberiagraeca.org) en el qual es pugui disposar de tota la informació proporcionada per l’arqueologia sobre la cultura material grega de la península Ibèrica.

 

2.- Desenvolupar projectes de recerca propis que facilitin el coneixement de la presència cultural grega i la seva interacció amb les societats de la península Ibèrica en època antiga.

 

3.- Potenciar els projectes de recerca de l’Estat espanyol en l’arqueologia grega mediterrània i establir col·laboracions culturals amb les diferents institucions científiques i universitats que desenvolupen aquesta línia d’investigació.

 

4.- Formar a joves investigadors en el camp de l’arqueologia grega i vincular-los als diferents projectes de documentació i recerca del Centre.

 

5.- Disposar d’un programa de difusió cultural i social del llegat comú grec a la Mediterrània, com un element de cohesió de la identitat cultural mediterrània.

 

cratera1

Cràtera de campana de ceràmica àtica de figures roges (circa 440 a. C.),  procedent de la tomba 11 de la necròpolis ibèrica de Tútugi (Galera, Granada) (Imatge: Museo Arqueológico Nacional).

 

Amb data 30 de juny de 2015, el web d’Iberia Graeca té una “Base Documental” de 5215 fitxes de ceràmiques gregues de la península Ibèrica, procedents de 682 contextos arqueològics, corresponents a 327 jaciments d’Andalucía (Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga i Sevilla), Aragón (Huesca), Catalunya (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), Castilla la Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca i Toledo), Extremadura (Badajoz i Cáceres) i Comunitat Valenciana (Castelló), i amb un suport gràfic de 6.310 imatges . Així mateix, proporciona informació sobre 59 museus  i 36 jaciments arqueològics peninsulars  vinculats amb la presència grega a Ibèria i compta amb 945 referències bibliogràfiques d’arqueologia grega peninsular, de les quals 307 tenen incorporat el corresponent link que permet accedir a la seva consulta digital en format PDF . Es possible també descarregar-se de forma lliure les publicacions Iberia Graeca. El llegat arqueològic grec a la península Ibèrica, (Girona, 2012) i Homenaje a Ricardo Olmos. Per speculum in aenigmate. Miradas sobre la Antigüedad (Madrid, 2014).

iberia2

Portada del llibre Iberia Graeca. El llegat arqueològic grec a la península Ibèrica (Imatge: Centre Iberia Graeca).

 

Xavier Aquilué (Centre Iberia Graeca)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>